Zašto je njega kože važna?

Koža je najveći tjelesni organ i često najzanemareniji, potrebni su joj vitamini za kožu i redovna njega. Zapravo, mnogi su ljudi toliko zauzeti brigom o svojoj unutrašnjosti da zaborave na svoju vanjštinu, što dugoročno može biti vrlo štetno za njihovo zdravlje. Saznajte zašto je dobra njega kože doista važna i kako to možete ispravno činiti uz ovaj vodič o njezi kože za sve dobi, tipove kože i situacije.

Najveći organ

Vaša koža je najveći organ u vašem tijelu i to je također onaj koji vidite. Pomaže u zaštiti vaših organa od oštećenja, regulira vašu tjelesnu temperaturu i čak stvara prirodni sloj koji pomaže zadržati vlagu. Vjerojatno ste čuli puno o tome koliko je važno njegovati kožu, ali znate li zašto? Postoji mnogo različitih tipova kože, pa će ovaj post opisati neke uobičajene tipove i što im je potrebno da ostanu zdravi.

Normalnu kožu potrebno je redovito hidratizirati jer bez dovoljno hidratacije može postati suha što može dovesti do preuranjenih bora i staračkih pjega. Suha koža treba intenzivnu hidrataciju svaki dan s hidratantnom kremom koja ima zaštitu od najmanje SPF 30. Masna koža ili koža sklona aknama treba proizvode poput tonika, sredstava za umivanje i tretmana sa salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom koji uklanjaju višak masnoće dok još uvijek hidratiziraju pore.

Mješovitoj koži potrebna je posebna pažnja jer iako masna područja mogu zahtijevati češće pranje nego normalna područja, suhim mrljama može biti potrebno dodatno vrijeme hidratacije.

Zaštitite se od sunca

Oštećenje od sunca može se pojaviti na više različitih načina. Na primjer, sunčevo UV zračenje može uzrokovati prerano starenje kože, što će na kraju dovesti do bora i drugih znakova starenja. Izlaganje suncu također uzrokuje fotostarenje, a to je kada koža postane mrljasta i neravna zbog opetovanog izlaganja.

Ovi se problemi mogu svesti na najmanju moguću mjeru nošenjem kreme za sunčanje i izbjegavanjem sunca tijekom vršnih sati (od 10 do 14 sati). Postoje i mnoge vrste kože kojima je potrebna posebna njega – suha, masna, sklona aknama ili osjetljiva – stoga je važno odrediti svoj tip prije nego započnete s režimom njege kože.

Čišćenje i piling

Čišćenje kože vrlo je važan dio njege. Prvi korak u bilo kojoj rutini njege kože trebao bi biti čišćenje lica i uklanjanje prljavštine, šminke i ostalih dnevnih nečistoća. Da biste to učinili, koristite nježno sredstvo za čišćenje koje neće iritirati vašu kožu niti ostaviti za sobom neželjene tragove.

Nanošenje hidratantne kreme

Proizvodi za njegu kože izvrstan su način da svoju kožu održite hidratiziranom i održite njezin zdrav izgled. Vlaženje se može učiniti s stvarima poput losiona, ali ako imate suhu kožu ili živite u posebno hladnom okruženju, možda ćete trebati koristiti nešto jače kao što je kakao maslac ili Shea maslac. Vrsta hidratantne kreme koju biste trebali koristiti ovisit će o tipu kože koju imate.

Posjet dermatologu

Ako imate problema s kožom, važno je posjetiti dermatologa i dobiti točnu dijagnozu što je prije moguće. Dermatolozi mogu identificirati i liječiti stanja kao što su akne, rosacea, ekcem, psorijaza i još mnogo toga. Oni također mogu propisati lokalne tretmane koji su sigurni za sve tipove kože. Tipovi kože uključuju suhu, masnu, osjetljivu ili mješovitu.

Usredotočenost na tip vaše kože pomoći će vam da odredite koji će vam proizvodi najbolje odgovarati. Na primjer, ako imate masnu kožu, treba koristiti kremu za lice sa zaštitnim faktorom 30 ili višim kako biste spriječili pojavu prištića. S druge strane, ako imate suhu kožu, korištenje hidratantne kreme bez ulja sa zaštitnim faktorom 15 više bi odgovaralo vašim potrebama.