Ugradbeni ormari: savjeti za organizaciju i iskoristivost prostora.

Ormari koji su ugrađeni u zid zauzimaju manje prostora od tradicionalnih ugradbenih ormara i mogu pružiti dosta prostora za pohranu ako znate kako učinkovito iskoristiti prostor. Primjenom nekoliko jednostavnih savjeta i trikova oko ugradbenih ormara možete iskoristiti svaki centimetar svog ormara i ukloniti nered, a pritom zadržati lak pristup svoj svojoj odjeći i dodacima.


Inspirirajte se drugim ormarima. Postoji mnogo web-mjesta za organizaciju ormara, ali ne morate se ograničavati na njih – dobar dizajn je svuda oko nas, čak i na mjestima koja nisu stvorena za pohranu odjeće! Razgledajte svoje omiljene trgovine ili čak svoj dom. Također možete dobiti inspiraciju iz časopisa ili samo općih web stranica za uređenje doma kao što je Pinterest.


Razmotrite mogućnosti svog prostora. Ugradbeni ormar odlična je prilika da maksimalno iskoristite prostor za pohranu i učinite svoje ormare što funkcionalnijim. Viseće police su izvrsna opcija ako želite popuniti izgubljeni zidni prostor; bez obzira spremate li odjeću, obuću ili pribor, uštedjet ćete prostor vješajući predmete umjesto da ih držite na policama. Uz organizirani sustav, lako je pronaći svoju odjeću kada vam je potrebna — i sve će biti ispravno održavano. Ako imate puno odjevnih predmeta koji se ne koriste često (poput svečanih haljina), razmislite o ulaganju u vrećice za odjeću.


Planiranje je sve. Zatražite pomoć: Prilikom projektiranja ugradbenih ormara, mnogi vlasnici kuća odlučuju angažirati profesionalce koji će im pomoći u upravljanju prostorom i ostati u okviru proračuna. Postoji mnogo načina za optimizaciju ormara kako bi bolje služio vašim potrebama. Evo samo nekoliko ideja kako možete iskoristiti svoje ugradbene ormare.

  1. Odredite područje samo za odjeću: Odjeća bi trebala zauzimati većinu vašeg ormara. Drugo područje odredite za predmete kao što su torbice, ruksaci, torbe i dodaci – to će vam pomoći da stvari budu organizirane i nenatrpane. Postoji mnogo opcija kada je u pitanju organiziranje pribora; razmislite o ugradnji ladica na izvlačenje ili visećih organizatora poput košara i torbi s kukama na njima. To će vam također omogućiti lak pristup svim vašim dodacima kad god vam zatrebaju.
  2. Iskoristite okomiti prostor: Ako nemate dovoljno prostora na podu, pokušajte umjesto toga upotrijebiti nešto okomitog prostora. Na primjer, viseće police ili stalci odozgo mogu vam dati više prostora za vješanje odjeće i drugih predmeta. Ovi komadi namještaja dolaze u različitim oblicima i veličinama pa bi se trebali uklopiti u gotovo svaku vrstu ormara – bez obzira ima li visoke stropove ili ne. Ovo je također izvrsno za spremanje glomaznih zimskih kaputa tijekom toplijih mjeseci!
  3. Neka vam često nošena odjeća bude lako dostupna: odaberite neke ključne komade koje često nosite (poput haljina) i objesite ih blizu ulaznih vrata gdje ih je lako zgrabiti na izlasku. To čini pripremu bržom jer točno znate što ćete nositi svaki dan. Osim toga, ako imate ove vrste komada u visini očiju, lakše ćete vidjeti koje opcije imate bez da svako jutro kopate po cijelom ormaru.
    Ugradbeni ormari dodaju stil svakom domu, ali postoje i velike organizacijske prednosti. Ugradbeni ormari mogu vam pomoći da maksimalno povećate svoj prostor tako da se pobrinete da sva vaša odjeća bude što pristupačnija. Držati sve na jednom mjestu idealno je, stoga ima smisla imati ugrađene ormare na svakom katu vašeg doma ili u svakoj prostoriji.