Probiotička hrana

Jeste li ikada čuli za probiotičku hranu? Iako ove vrste hrane nisu toliko poznate kao neke druge zdrave namirnice, one su nevjerojatno vrijedne za vaše zdravlje i zaslužuju više pažnje nego što dobivaju. Ovaj članak govorit će o probioticima u hrani, velikim dobrobitima koje nudi i o tome što možete učiniti da ih dodate više svojoj prehrani.

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su slični dobrim bakterijama koje prirodno žive u vašim crijevima. Kada se uzimaju u dovoljnim količinama, mogu poboljšati zdravlje vaših crijeva uspostavljanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija. Probiotici se nalaze u mnogim fermentiranim namirnicama, kao što su jogurt, kiseli kupus, kimchi i kefir. Mogu se uzimati i kao suplementi. Međutim, važno je napomenuti da nisu svi probiotski dodaci jednaki. Na primjer, trebali biste izbjegavati uzimanje antibiotika dok uzimate probiotike jer će to ubiti zdrave probiotičke organizme zajedno s nezdravima.

Probiotici od kiselog kupusa

Većina ljudi smatra kiseli kupus njemačkim jelom, ali zapravo se u njemu uživa diljem svijeta. Kiseli kupus dobiva se fermentacijom kupusa u vodi i soli, a izvrstan je izvor probiotika. Probiotici su žive bakterije koje su dobre za zdravlje crijeva, a mogu se pronaći u mnogim fermentiranim namirnicama poput kiselog kupusa. Stoga sljedeći put kada budete trebali zdravu grickalicu, posegnite za kiselim kupusom!

Probiotici od jogurta

Jogurt je jedna od najpoznatijih probiotičkih namirnica. Dobiva se dodavanjem živih bakterija u mlijeko, koje fermentiraju i zgušnjavaju mlijeko. Procesom fermentacije također se stvara mliječna kiselina, koja jogurtu daje trpki okus. Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus dvije su uobičajene vrste bakterija koje se koriste za izradu jogurta. Ove bakterije mogu poboljšati probavu, ojačati imunitet i boriti se protiv upala.

Kimchi probiotici

Kimchi je jelo od fermentiranog kupusa iz Koreje koje je bogato probioticima. Kimchi je također bogat vitaminima A, B i C, kao i željezom i kalcijem. Proces fermentacije razgrađuje šećere u povrću i proizvodi mliječnu kiselinu, koja stvara kiselo okruženje koje sprječava kvarenje i bolesti koje se prenose hranom.

Kombucha probiotici

Kombucha je fermentirani čaj koji postoji stoljećima i poznat je po svojim brojnim blagodatima za zdravlje. Probiotici su žive bakterije koje su dobre za zdravlje crijeva, a kombucha ih je puna! Ispijanje kombuche može poboljšati probavu, ojačati vaš imunološki sustav i čak vam dati više energije. Nije ni čudo zašto je to jedna od najpopularnijih probiotičkih namirnica na svijetu!

Kefir probiotici

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji je nastao u planinama Kavkaza. Dobiva se tako da se mlijeku dodaju kefirna zrnca koja potom fermentiraju i mlijeko pretvaraju u blago kiselkast, pjenušav napitak. Kefir je bogat probioticima. Još jedan način na koji kefir može koristiti ljudima je njegova sposobnost ublažavanja simptoma intolerancije na laktozu. Prema istraživanjima, čini se da pojedinci koji konzumiraju ovu vrstu hrane imaju manje želučane tegobe od onih koji je ne konzumiraju.

Miso probiotici

Miso je pasta od fermentirane soje koja je uobičajena u japanskoj kuhinji. Dobiva se fermentacijom zrna soje sa soli i kojijem, vrstom gljive. Miso je probiotička hrana, što znači da sadrži žive bakterije koje su dobre za zdravlje crijeva. Dokazano je da probiotička hrana poboljšava probavu, jača imunitet, pa čak i pomaže kod mršavljenja. Dodavanje misa u vašu prehranu jednostavan je način da unesete više probiotika u svoj sustav.

Tempeh probiotici

Tempeh je fermentirana hrana napravljena od zrna soje. Zapravo, ima dvostruko više proteina od tofua! Tempeh se kuha na toplini oko 10 minuta prije nego se počne komercijalno prodavati. Proces zagrijavanja ubija sve preostale spore kvasca ili plijesni. Iako tempeh ne sadrži istu vrstu probiotika koji se nalazi u jogurtu ili drugom uzgojenom mliječnom proizvodu s, još ima mnogo toga za ponuditi!

Tofu probiotici

Tofu se dobiva zgrušavanjem sojinog mlijeka i potom prešanjem dobivenog skuta u meke bijele blokove. Izvrstan je izvor proteina i sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina. Tofu je također dobar izvor željeza i kalcija. Tofu sadrži razne probiotike, uključujući Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i Lactobacillus bulgaricus. Ovi probiotici mogu poboljšati zdravlje crijeva, ojačati imunitet i smanjiti upalu. Tofu se može pripremiti za kuhanje na mnogo načina: može se izrezati na kockice i ispeći; marinirana s umacima ili začinima; pečeno na žaru ili pečeno dok ne porumeni; pržena s povrćem ili mesom (tofu prije prženja treba narezati); kuhano; ili se koristi kao nadjev za sendviče.