5 uobičajenih metoda pranja novca

Pranje novca je nezakonita aktivnost koja uključuje prikrivanje izvora novca stečenog kriminalnim aktivnostima kako bi se pokazalo da je iz legalnih izvora. Procjenjuje se da se svake godine opere gotovo dva trilijuna dolara samo novca od droge, a ova statistika ne uključuje druge vrste zločina, poput prijevare ili pronevjere. Sprječavanje pranja novca sve je teža aktivnost jer postoje mnoge metode pranja novca, ali evo pet najčešćih.

Tehnika nanošenja slojeva

Tehnika slojevitosti jedan je od najčešćih načina na koje kriminalci peru novac. Također je najsloženiji i najteži za otkrivanje, ali kada znate što tražite, postaje puno lakše. Ideja koja stoji iza ove tehnike je da će kriminalac usmjeravati prljavi novac kroz niz transakcija, pri čemu će se svaka transakcija obavljati u manjim koracima od prethodne, tako da dok novac prođe kroz sve njih, izgleda čist.

To se može učiniti osobno ili digitalno, a obje metode imaju svoje prednosti i nedostatke. Osobnim transakcijama možda nije uvijek moguće pratiti dok je digitalne transakcije mnogo lakše pratiti jer ostavljaju trag na vašem bankovnom izvodu.

Tehnika štrumpfiranja

Tehnika štrumpfanja izraz je koji se koristi za slučajeve pranja novca koji uključuju razbijanje sredstava i njihov prijenos preko više računa. To se često radi u koracima manjim od 10.000 eura kako bi se izbjeglo pokretanje obveznih zahtjeva za izvješćivanje. Tehniku ​​su prvi razvili poljski imigranti, koji bi koristili zasebne bankovne račune na različitim lokacijama kako bi prali novac.

Također se obično naziva skavriranje. Na primjer, osoba A može uzeti 9000 eura sa svog računa i položiti ih na račun osobe B. Osoba B tada može podići 8.500 eura (ostavljajući dovoljno za naknadu za transakciju) i položiti ih na račun osobe C.

Razmjena pezosa na crnom tržištu

Razmjena pezosa na crnom tržištu, također poznata kao BMPE, oblik je pranja novca koji uključuje kupnju nedopuštene robe u jednoj zemlji gotovinom i prodaju te robe za pezos u drugoj zemlji. Proces se provodi uvijek iznova s ​​povećanjem profitnih marži. Također se naziva pranje novca temeljeno na trgovini (TBML). Postoji pet glavnih koraka u ovoj vrsti pranja novca:

  • krijumčarenje gotovine
  • kupnja robe na crnom tržištu u lokalnoj valuti
  • prodaja te iste robe na crnom tržištu u valuti druge zemlje
  • prekogranična trgovina između dvije zemlje
  • isplata u američkim dolarima.

Pranje novca temeljeno na trgovini

Pranje novca temeljeno na trgovini je metoda pranja prihoda stečenog kriminalom pri čemu će perač trgovati robom, uslugama ili robom jedne vrste za drugu. Perač onda može prodati robu ili uslugu uz zaradu i prenijeti zaradu u legitiman posao, čisteći tako novac. Također se može koristiti za izbjegavanje poreza.

Neki uobičajeni primjeri pranja novca temeljenog na trgovini uključuju: Prefakturiranje ili prefakturiranje: Uključuje naplaćivanje više troškova ili manje dobiti od stvarne vrijednosti. Na primjer, ako uvozite traperice iz Kine po cijeni od 8 eura po komadu, ali naplaćujete 10 eurana svojim fakturama i stavite razliku u džep, to bi bila shema prefakturiranja koja bi mogla dovesti do pranja novca.

Pranje novca u kasinu

Pranje novca je čin prikrivanja novca stečenog nezakonito, kao što je trgovina drogom ili korupcijom, kako bi izgledalo kao da potječe iz legitimnog izvora. Agencijama za provođenje zakona i financijskim institucijama može biti teško uočiti sumnjive transakcije jer su perači novca postali vrlo sofisticirani sa svojim metodama.

Jedna od uobičajenih metoda pranja novca je korištenje kockarnica. Perač će otići u kasino s velikom svotom novca (obično od ilegalnih aktivnosti) i kockati je na igrama kao što su automati ili blackjack. Perač će zatim pokupiti dobitke, koji sada izgledaju čisti jer su osvojeni u kasinu.

Similar Posts